Loading...

Klaar voor de Chinese toerist in Giethoorn

klaar-voor-de-chinese-toerist-in-giethoorn

Klaar voor de Chinese toerist in Giethoorn

Op sommige dagen domineren de Chinese toeristen het straatbeeld op de bruggetjes en in de grachtjes van Giethoorn. Wie had dat vóór 2005 kunnen bedenken? Ik in ieder geval niet toen ik eind oktober van dat jaar met collega-hoteliers van Koninklijke Horeca Nederland voor het eerst kennismaakte met de Chinese reismarkt. Daar in Beijing kregen we, tijdens een prachtige openingsceremonie ter gelegenheid van het nieuwe NBTC-kantoor, de kans om een beeld te schetsen van de Nederlandse reismarkt. Het werd een onvergetelijke reis.

Eén van de voordelen van de Chinese en Taiwanese gasten is dat ze ook in het voor- en najaar een bezoekje aan Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden brengen, als het nog relatief rustig is in de hotels en b&b’s. Volgens de Aziaten ligt Giethoorn “op een steenworp afstand van Amsterdam”. Het komt op drukke dagen voor dat Connexxion extra bussen laat rijden tussen station Steenwijk en Giethoorn om de grote stroom Chinezen te kunnen vervoeren. Met het openbaar vervoer reizen blijft onder deze doelgroep populair.

Eenmaal gearriveerd, stappen ze uit de bus vaak nog met grotere koffers dan ze zelf groot zijn. In ons hotel, De dames van de Jonge, vallen ze voor de oer-Hollandse sfeer van het dorp en het bedrijf. Chinese gasten willen met het familieportret van de drie generatie Dames, of een van de familieleden, op de foto. Ze houden van onze persoonlijke benadering, het varen door de grachtjes en het fietsen over de bruggetjes. Dat laatste leidt soms tot interessante taferelen en er bestaan zelfs al arrangementen waar de fietsles bij in begrepen is! Ikzelf heb moeten investeren in kinderfietsen. De Aziatische gasten bleken met geen mogelijkheid op de reguliere, veel te grote huurfietsen te passen…

Natuurlijk kwam deze groei niet vanzelf. De eerste jaren na de reis naar Beijing, organiseerde NBTC vele pers- en touroperatorreizen en er werd geïnvesteerd in een Chinese campagne voor Giethoorn en omgeving waarmee we veel publiciteit hebben gegenereerd. Waar de Chinese en Taiwanese gasten de eerste jaren vooral met touroperators kwamen, zie ik nu dat jonge Chinezen zelf alles boeken via Online Travel Agents (OTA’s) als Booking.com.

Bij de Dames hebben we net nieuwe kamers gebouwd die beter inspelen op de wensen van Aziatische gasten. Dat betekent onder andere: ruimte voor de grote koffers en noodle-cookers op de kamers. Mijn advies: als je in groei gelooft, is het ’t meer dan waard om in Chinese gasten te investeren.

admin